"У Західній Україні – природний йододефіцит"
На сьогодні в Україні проблема йодного дефіциту є надзвичайно актуальною, зокрема в західних регіонах. За результатами медичних досліджень, західний регіон визнається найбільш ендемічним регіоном України, тобто його природні та соціальні особливості обумовлюють постійну наявність йододефіцитних захворювань серед мешканців регіону. Основною причиною нестачі йоду в цих регіонах є бідність ґрунтів та води цим мікроелементом, що впливає на вміст йоду в продуктах харчування.
На фоні високої ендемічності західного регіону стан здоров’я населення погіршується через різке зниження матеріального добробуту. Наразі спостерігається загальне послаблення імунітету, зростання зобної ендемії, проблеми з обміном речовин, випадіння волосся, порушення структури нігтів. Брак йоду може бути однією з причин синдрому хронічної втоми.
Для довідки:
Йод – це мікроелемент, життєво необхідний людині для синтезу гормонів щитоподібної залози, який самостійно не виробляється організмом, а надходить ззовні. Нестача йоду може спричинити виникнення ендемічного зобу, призвести до зниження розумових здібностей дитини за умов недоотримання мікроелементу на всіх стадіях розвитку – від внутрішньоутробної до підліткової, до зниження репродуктивної функції жінки, безпліддя та до інших дисфункцій організму.
Масова профілактика йододефіциту розрахована на усіх жителів ендемічного регіону і передбачає вживання продуктів харчування, збагачених йодом.
Продукти багаті на йод:
|
- йодована сіль - журавлина - морська капуста - кальмари - фейхоа - камбала - креветки - хек - тріска - виноград - груші - курятина - судак - картопля - волоські горіхи - яблука |
- апельсини - вишні - яловичина - лосось - індичатина - біла квасоля - куряче яйце - тунець - чорнослив - свинина - фісташки - пшенична крупа - хурма - молоко - полуниця |
З метою популяризації серед населення споживати продукти, збагачені йодом, Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ закликав низку продуктових супермаркетів встановити логотипи (позначки «Містить йод») для продуктів харчування, які збагачені йодом.
