ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД БОТУЛІЗМУ?
За оперативними повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Україні з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 24-х випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.
Ботулізм — це інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), маринованих грибів і огірків, овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.
Клінічна картина захворювання характеризується стрімким перебігом та можливістю летального результату. Основними симптомами ботулізму є порушення зору, відчуття «сітки» перед очими, відчуття сухості в роті, розлад мовлення, ковтання.
Тому, неодноразово наголошуємо населенню, що ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил:
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію із здутих (бомбажних) банок;
- швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;
- не купуйте рибу та рибну продукцію у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі.
При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно введена протиботулінічна сироватка допоможе врятувати життя хворому. Хворобу легше попередити, ніж лікувати.
БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ І НЕ ЗАБУВАЙТЕ, БУДЬ-ЯКЕ ОТРУЄННЯ НЕ ПРОХОДИТЬ БЕЗСЛІДНО!
Львівське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби у Львівській області
тел.(032) 221 91 12