Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

ОБҐРУНТУВАННЯ технічних та якісних характеристик закупівлі природного газу

Дата: 08.12.2023 15:55
Кількість переглядів: 46

ОБҐРУНТУВАННЯ

технічних та якісних характеристик закупівлі природного газу,

розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

(оприлюднюється на виконання постанови КМУ № 710 від 11.10.2016 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами)).

Найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, його категорія: Щирецька селищна рада Львівського району Львівської області, що розташована за адресою смт Щирець пл.Ринок, 8, Львівський район, Львівська область, 04372193,  Замовник, що здійснює закупівлі для власних потреб.

         Назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі й частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності): Природний газ (Код ДК 021:2015 – 09120000-6 – Газове паливо).

         Вид та ідентифікатор процедури закупівлі: 

          Відкриті торги з особливостями
          UA-2023-12-06-014036-a

         Розмір бюджетного призначення: 397 293,36 грн. (триста дев’яносто сім тисяч двісті дев’яносто три гривні, 36 копійок) з ПДВ, згідно  проекту рішення «Про селищний бюджет Щирецької селищної ради  Львівського району Львівської області на 2024 рік» схвалений рішенням виконавчого комітету №219 від 30.11.2023 року.  

         Очікувана вартість та обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі: 397 293,36 грн. (триста дев’яносто сім тисяч двісті дев’яносто три гривні, 36 копійок) з ПДВ .

         Очікувана вартість предмета закупівлі розрахована відповідно до потреби на період 01 січня 2024 року по 15 квітня 2024 року та на підставі затверджених тарифів на постачання природного газу для бюджетних установ у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 № 812 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам» (з відповідними змінами та доповненнями). Дане Положення визначає обсяг та умови виконання спеціальних обов’язків, що покладаються на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (далі - спеціальні обов’язки), зокрема для забезпечення стабільності, належної якості та доступності природного газу, підтримання належного рівня безпеки його постачання споживачам без загрози першочерговій цілі створення повноцінного ринку природного газу, заснованого на засадах вільної конкуренції з дотриманням принципів пропорційності, прозорості та недискримінації.

         Відповідно до пп 2 п 4 Положення такі  спеціальні обов’язки покладені на ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” - щодо забезпечення постачання природного газу споживачам, що є бюджетними установами відповідно до Бюджетного кодексу України, закладам охорони здоров’я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо), закладам охорони здоров’я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо) (далі - бюджетні установи) на умовах, передбачених пунктом 6 цього Положення.

         Пунктом 6 Положення визначено, що ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” постачає з 1 вересня 2022 р. до 15 квітня 2024 р. (включно) природний газ бюджетним установам на умовах договору постачання, укладеного з цим товариством на період до 31 грудня 2022 р., за ціною, що становить 16390 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

Відповідно до п 12 ч 1 ст 2 Бюджетного кодексу України, бюджетні установи - органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими. Так, замовник має право отримувати Природний газ за найбільш економічно вигідною ціною., тобто 16 390.00 грн. з ПДВ (ціна за 1 тис.куб.м. природного газу, яку пропонує ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг”).

         Також, визначення очікуваної вартості предмета закупівлі обумовлено аналізом споживання (річного та місячного) обсягу природного газу за календарний рік (бюджетний період) 2023 року. Планування закупівель, в тому числі визначення очікуваної вартості, є динамічним та безперервним процесом, що здійснюється замовниками протягом року.

         Тому, враховуючи положення статті 117 Конституції України, де Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов’язковими до виконання. А також беручи до уваги положення Постанови №812, якою врегульовано, що ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” постачає з 1 вересня 2022 р. по 15 квітня 2024 р. (включно) природний газ бюджетним установам. Замовник дотримуючись принципів пропорційності, прозорості та недискримінації вираховував очікувану вартість згідно порядку описаного вище та зазначив в полях при створенні оголошення про початок проведення закупівлі – відкриті торги з особливостями, відповідно до частини 2 статті 21 Закону України «Про публічні закупівлі» та пунктів 25,26 Особливостей.

         Нормативно-правове регулювання. 

         Закупівля природного газу, регулюється Законом України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII зі змінами, Особливостями, Законом України «Про ринок природного газу», Правилами постачання природного газу, що затверджені Постановою НКРЕКП №2496 від 30.09.2015 р. зі змінами (надалі – Правила постачання), Кодексом газотранспортної системи, затверджений Постановою НКРЕКП №2493 від 30.09.2015 р. зі змінами (надалі – Кодекс ГТС), Кодексом газорозподільних систем, затверджений НКРЕКП № 2494 від 30.09.2015 р. зі змінами (надалі – Кодекс ГРС), Постановою НКРЕКП №3010 від 24.12.2019 «Про прийняття Остаточного рішення про сертифікацію оператора газотранспортної системи», Постановою НКРЕКП №3011 від 24.12.2019 «Про видачу ліцензії з транспортування природного газу ТОВ «ОПЕРАТОР ГТС УКРАЇНИ», Постановою НКРЕКП №3013 від 24.12.2019року «Про встановлення тарифів для ТОВ «ОПЕРАТОР ГТС УКРАЇНИ» на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на регуляторний період 2020-2024 роки», Постановою НКРЕКП №1611 від 26.08.2020 року «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП» та іншими нормативними документами, та іншими нормативно-правовими актами, що стосуються предмета закупівлі.

         Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі:

         Обсяги визначено відповідно до потреби. Обсяги - 24 тисячі кубічних метрів. Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі визначені з урахуванням з відповідати нормам діючого на території України законодавства, державним, міжнародним стандартам та вимогам державної політики України в галузі захисту довкілля.

        Термін постачання — 01.01.2024 р. по 15.04.2024 р.

Природний газ (природний газ, нафтовий (попутний) газ, газ (метан) вугільних родовищ та газ сланцевих товщ) - корисна копалина, яка є сумішшю вуглеводнів та невуглеводневих компонентів, перебуває у газоподібному стані за стандартних умов (тиск – 760 мм ртутного стовпа і температура - 20° C) і є товарною продукцією. Якість газу, що передається Споживачу на межі балансової належності, має відповідати вимогам, встановленим державними стандартами, технічними умовами, нормативно-технічними документами щодо його якості.

Фізико-хімічні показники газу природного, який постачається Замовнику, повинні відповідати міждержавному ГОСТ 5542-87. Технические условия», положенням Кодексу газотранспортної системи, Кодексу газорозподільних систем. Якість Газу, що передається Споживачу на межі балансової належності, має відповідати вимогам встановленим державними стандартами, технічними умовами, нормативно-технічними документами щодо його якості.

При обліку газу приймається один кубічний метр (куб. м.), приведений до стандартних умов: температура газу (t) = 20 градусів за Цельсієм, тиск газу (Р) = 760 мм ртутного стовпчика (101,325 кПа).

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь