Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

Протидіймо насиллю разом

Дата: 16.11.2023 10:29
Кількість переглядів: 102

В громаді обговорили, як запобігти домашньому насильству та жорстокому поводженню з дітьми.

Фото без опису

Фото без опису

На нараді докладно обговорили тему «Запобігання домашньому насильству та жорстокому поводженню з дітьми» за участі дільничого офіцера поліції  – Данила Богоніса  та Ярослава Іленківа, селищного голови – Олега Василишина, заступника з гуманітарних  питань – Андрія Нагірного, начальниці служби у справах дітей – Галини Мастикаш-Панчишин, начальниці відділу соціального захисту населення -  Ірини Панчишин, директора Центру надання соціальних послуг – Оксани Лебеденко, фахівця із соціальної роботи – Лесі Лисяк.

Було  розглянуто питання щодо координації діяльності суб’єктів та їх взаємодію на території громади, залучення суб’єктів до припинення насильства, надання допомоги постраждалим особам.

    Начальник служби у справах дітей, сім’ї Галина Мастикаш-Панчишин повідомила, що постановою КМУ від 22 серпня 2018 р. № 658 визначено механізм взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. Під час наради з присутніми обговорено повноваження органів місцевого самоврядування, центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, закладів загальної середньої освіти, охорони здоров’я, уповноваженого підрозділу органу Національної поліції та уповноваженого органу з питань пробації.

      Сучасна правова доктрина, міжнародне право та практика Європейського суду з прав людини, проголошують, що основоположними правами людини і громадянина є невід’ємне право на життя, свободу та особисту недоторканність, повагу до її честі та гідності, а заборона тортур, примусової праці та дискримінації становить основу правового статусу людини в цивілізованому суспільстві. Це означає, що будь-яка особа незалежно від статі, віку, стану здоров’я чи будь-яких інших чинників має право на ефективний захист від усіх форм та проявів насильства, у тому числі захист від насильства, що вчиняється з боку членів сім’ї чи інших близьких осіб.

     У ст. 24 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» вказано спеціальні заходи щодо протидії цьому явищу та притягнення до відповідальності винних осіб, а саме:

1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника;

2) обмежувальний припис стосовно кривдника;

3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;
4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

     Начальник відділу соціального захисту населення Ірина Панчишин  розповіла про впровадження корекційних програм для осіб, які вчиняють насильство в сім’ї. Адже, робота з особами, які вчиняють домашнє насильство, є невід’ємною складовою механізму протидії цьому явищу, оскільки проходження індивідуальної корекційної програми допоможе кривднику усвідомити власну протиправну поведінку, її негативні наслідки для членів родини та допоможе змінити ситуацію і налагодити гармонійні стосунки кривдника з членами власної сім’ї.

     Програму для кривдника особа, яка вчиняє домашнє насильство, може відвідувати за власною ініціативою на добровільній основі. Законодавчо закріплена можливість добровільного проходження програми для кривдників є надзвичайно важливою, адже самостійне прийняття кривдником рішення про проходження програми свідчить про його усвідомлення проблеми  і є першим кроком до її подолання. Як свідчить практика, ефективність і результативність корекційних програм для кривдників значною мірою залежить саме від усвідомлення ними необхідності зміни власної насильницької поведінки.

Також кривдник може бути направлений на проходження програми судом на строк від трьох місяців до одного року.

     Підводячи  підсумки зустрічі, начальник служби  у справах дітей наголосила, що тільки за чіткої та злагодженої співпраці всіх відповідних служб та установ, на які покладено функції щодо здійснення заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, можливе досягнення певних результатів у протидії домашньому насильству.

“Гаряча лінія” Національної поліції України -0800-500-202 , номер цілодобовий та безкоштовний. Телефонувати можна щодня з 8:00 до 20:00; 0800-500-335 або 116-123 – Національна “гаряча лінія” із запобігання домашньому насильству, де можна отримати психологічну допомогу.

 

Служба у справах дітей Щирецької  селищної  ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь