Обережно - гриби
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом
харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене
потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, проноси, розвиток
симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо наступні заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині.
Застерігаємо!
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх
смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення
"бульба", оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
- не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого
кольору.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності.