Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

«Гаряча лінія» з питань декларування громадянами доходів та застосування РРО чи ПРРО суб’єктами господарювання

Дата: 07.07.2023 08:01
Кількість переглядів: 91

Податківці Пустомитівської ДПІ провели сеанс зв’язку «гаряча лінія» щодо подання громадянами податкових декларацій про доходи та застосування програмних РРО фізичними особами-підприємцями. На запитання платників податків відповідав начальник Пустомитівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Роман Сас.

Фото без опису

Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались суб’єкти господарювання.

Запитання: Чи має право громадянин за підсумками звітного податкового року на податкову знижку, якщо податковий агент утримав, але не перерахував ПДФО до бюджету?

Відповідь: Громадянин не має права на податкову знижку, якщо податковий агент утримав, але не перерахував податок на доходи фізичних осіб до бюджету.

Для розрахунку сум податку на доходи фізичних осіб, які підлягають поверненню платнику податку з бюджету у зв’язку з реалізацією ним права на податкову знижку, застосовується сума сплаченого, тобто зарахованого до відповідного бюджету податку на доходи фізичних осіб, а не утриманого податковим агентом.

 Запитання: Чи потрібно завіряти печаткою банку роздруковану платіжну інструкцію, сформовану в електронній формі, або надавати інші розрахункові документи з метою підтвердження понесених платником податку сум витрат при реалізації ним права на податкову знижку, якщо сплату здійснено дистанційно через банківські сервіси Приват 24, Ощад 24/7 та інші?

Відповідь: Ні, не потрібно завіряти печаткою банку, якщо роздрукована платіжна інструкція містить обов’язкові реквізити, визначені Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг.

 Запитання: Чи мають підприємці-платники єдиного податку застосовувати реєстатори розрахункових операцій в 2023 році?

Відповідь: Підприємці-платники єдиного податку другої – четвертої груп у разі проведення готівкових розрахунків зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО, крім підприємців першої групи і фізичних осіб, які продають на ринку вживані речі та продукти власного підсобного господарства. Крім того, підприємці платники єдиного податку, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі шляхом перерахування коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку, не зобов'язані застосовувати РРО.  

 Запитання: Хто з підприємців у 2023 році може працювати без реєстаторів розрахункових операцій?

Відповідь: Не зобов'язані застосовувати у своїй діяльності  реєстратори розрахункових операцій фізособи-єдинники І групи, тобто підприємці без найманих працівників, що торгують на ринках і надають побутові послуги. Також РРО можуть не використовувати підприємці, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Крім того,  звільнені від використання РРО/ПРРО підприємці, які ведуть роздрібну торгівлю у сільській місцевості, за умови ведення книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок. Однак тут теж є свої винятки: використовувати РРО у селі необхідно за умови, якщо одночасно ведеться торгівля підакцизними товарами; йдеться про дистанційну торгівлю, зокрема, через інтернет; сільрада та рада ОТГ ухвалила рішення про обов'язкове використання РРО.

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано вичерпне роз’яснення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь