Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

Пустомитівська ДПІ: актуальні питання застосування спрощеної системи роз’яснили на «гарячій лінії»

Дата: 23.11.2022 08:11
Кількість переглядів: 162

Нещодавно начальник Пустомитівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Роман Сас поспілкувався із додзвонювачами «гарячої лінії» з роз’яснення  питань застосування спрощеної системи оподаткування. Надаємо найбільш актуальні питання та відповіді на них увазі читачів.

Фото без опису

Запитання 1. Чи нараховуються упродовж воєнного часу штрафи з ЄСВ та пеня?

Роман Сас: Звертаю увагу, що тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та впродовж трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, не застосовується.

Крім того, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та впродовж трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Запитання 2. Як надіслати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування в електронному форматі ?

Роман Сас: Для надсилання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування фізичною особою-підприємцем в меню «Введення звітності» приватної частини «Електронного кабінету платника» обирається рік та місяць, в якому створюється Заява, та з переліку електронних форм обирається Заява за формою F0102003. При цьому за замовчуванням встановлюється орган ДПС за місцем основної реєстрації.

У запропонованій формі Заяви необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, підписати та надіслати, при цьому реєстраційні дані платника податків  заповнюються автоматично.

У разі переходу фізичної особи – підприємця на спрощену систему оподаткування (перша-третя групи платників єдиного податку) додатково до Заяви подається розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. Для цього платник у вкладці «Додатки» обирає опцію «Додати» Розрахунок за формою F0102103 та заповнює обов’язкові поля.

У разі наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом  вважається дата та час, зафіксовані у першій квитанції.

Разом із тим повідомляю, що вкладка «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» надає доступ до квитанції №2 щодо приймання та обробки Заяви, надісланої користувачу «Електронного кабінету платника».

Запитання  3. Якщо платник обрав єдиний податок за ставкою 2 відсотки, чи буде у нього можливість обрати єдиний податок за іншою ставкою упродовж року?

Роман Сас: Так, платник єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не обмежений у праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3 або 5 відсотків доходу шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки.

При цьому у заяві про зміну ставки суб’єкти господарювання:

– не заповнюють розділ 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування»;

– зазначають у розділі 5.2 «Зміна ставки та групи» у полі «зі ставки» діючу ставку у розмірі 2 відсотки, у полі «на ставку» – обрану ставка у розмірі 3 або 5 відсотки доходу.

Такі платники єдиного податку мають право змінити ставку 2 відсотки доходу на ставку єдиного податку, яку застосовували до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування.

Запитання 4. Як перевірити наявність чи відсутність податкового боргу?

Роман Сас: Інформацію про наявність податкового боргу громадяни України, які не є суб’єктами господарювання, можуть отримати двома способами. Можна скористатись Електронним кабінетом ДПС України та через офіційний вебпортал ДПС. Необхідно здійснити вхід до приватної частини (особистого кабінету) з використанням кваліфікованого електронного підпису. У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). Червоним кольором позначені суми заборгованості перед бюджетом.

Громадяни можуть також звернутися з письмовою заявою до податкового органу:

- за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми транспортного податку;

- за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо нарахованої суми плати за землю.

Запитання 5. Чи подають звітність платники єдиного податку – підприємці, які не ведуть діяльність?

Роман Сас: Нагадую, що підприємці – платники єдиного податку першої-третьої груп, крім тих, які звільняються від обов’язку сплачувати єдиний внесок  за себе, за умови, що вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримує відповідно до закону  пенсію  або соціальну допомогу, незалежно від того, отримували вони дохід протягом звітного року чи ні, подають декларацію платника єдиного податку – підприємця разом з додатком 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» за звітний рік.

Поряд з цим, за відсутності у підприємців – платників єдиного податку третьої групи протягом І кварталу, півріччя, трьох кварталів поточного року доходів та об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, декларація не подається.

Якщо платники єдиного податку третьої групи декларували доходи протягом будь-якого кварталу поточного року, то такі доходи знову повинні бути відображені в декларації за звітний рік без сплати єдиного податку.

Запитання 6. Які переваги переходу на ставку у розмірі 2 відсотки для платників податків-спрощенців?

Роман Сас: До переваг я б відніс такі:

1) сплата єдиного податку за пільговою ставкою у розмірі 2% з доходу;

2) призупиняється нарахування та сплата ПДВ (однак, після закінчення воєнного стану потрібно буде нарахувати «умовне» ПДВ за товари/основні засоби, по яком був податковий кредит до такого переходу);

3) реєстраційна сума в СЕА ПДВ та податковий кредит не анулюється, а зберігається протягом періоду застосування ставки 2%;

4) переплата з податку на прибуток може бути використана для сплати цього податку після закінчення військового стану;

5) можливість застосування пільгової ставки не залежить від наявності податкового боргу, обсягу доходу та кількості осіб, які перебувають із ним у трудових відносинах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь