Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

Презентація книги Андрія Афтанаса "На рівні хмар. Гуцулія"

Дата: 23.05.2022 08:32
Кількість переглядів: 814

22.05.2022 у Народному домі в  Щирці відбулася презентація книги Андрія Афтанаса "На рівні хмар. Гуцулія", видавництво "Коло", м. Дрогобич, 2022. -124 с. Паралельно експонувалася одноденна супроводжуюча фотовиставка робіт автора.

Фото без опису

Виступаючі на презентації відзначили унікальність творів, оригінальну техніку їх виконання та досконалість видання. Фотоальбом за стилістикою і дизайном нагадує кращі зразки закордонних видань, присвячених фотографії - і в тому заслуга як Андрія Афанаса, так і працівників видавництва "Коло". Символічно, що книга, яка з фотографічною достовірністю передає самобутність українського народу, вийшла в час війни із загарбником, який заперечує цю самобутність. У альбомі органічно поєднані фотографія, як мистецтво, та етнографічність видання. Андрію Афтанасу вдалося за допомогою старовинної спеціальної техніки ручного друку цианотипії передати автентику Гуцулії. Власне тому це слово винесено на обкладинку книги. Також відзначався дуже високий рівень оволодіння автором технікою цианотипії. Про це беззаперечно свідчить широкий тональний діапазон представлених творів. При чому автор використовує цілий спектр барвників як органічного, так і неорганічного походження для тонування світлин. Андрій Афтанас продемонстрував присутнім цифровий негатив для друку і розкрив деякі секрети своєї творчої кухні. Бажаючі мали змогу не лише детально розглядати оригінали творів, порівнювати їх із репродукціями у альбомі, але й нюхати їх. Так, в тому був сенс, оскільки автор при фінальній обробці застосовує бджолиний віск і олійку з лаванди. У цих нюансах також захована як неповторність авторського стилю, так і її гармонія з обраною темою. Адже за допомогою магії мистецтва присутні зустрілися із  неповторними жителями Карпат гуцулами, заглянули у їхні очі, побачили їх побут та працю. Також глядачів порадували неповторні карпатські пейзажі. Виступаючі відзначили їх своєрідну музичність.

   Андрій Афтанас вирішив пожертвувати кошти, зібрані при продажу фотоальбому, на закупівлю приладів для потреб ЗСУ.  У результаті вишикувалася черга бажаючих придбати неповторний фотоальбом, отримати присвяту і підпис автора, перекинутися з ним бодай кількома словами. У часі таке очікування тривало більше половини години, одначе присутні терпляче і ввічливо чекали на свою чергу.  Підтримати Андрія Афтанаса приїхали його колеги з Національної спілки фотохудожників України. 

     Фото Ігор Гнатів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь