Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

Всеукраїнський День біліотек

Дата: 01.10.2021 19:51
Кількість переглядів: 828

Всеукраїнський  День біліотек, відповідно бібліотекарів  -  це свято всіх нас, адже всі ми користуємося послугами бібліотек і бібліотекарів. Вітаю!

 Фото без опису

Працівники бібліотек і Народних домів Щирецької громади з нагоди цього свята здійснили екскурсію в Дрогобич. Супроводжувала їх у цій мандрівці директор «Музею пам’яті жертв сталінських репресій» та краєзнавець  Стефанія Деревацька, яка доповнювала поїздку цікавими розповідями про наш край.

 Мудро вибраний маршрут, добра дорога, гарна погода, чудові екскурсоводи створили атмосферу свята, захоплення Дрогобичем, його історією, як кажуть,- "Дрогобич – в ньому вся сіль". Піфагор говорив, що сіль має дуже шляхетних батьків – сонце і море. Все починалося 15 мільйонів років тому, коли на цій території було море, в Щирці також, тому маємо гіпс. З початком формування Карпат море відходило, утворювалися лагуни, в яких кристалізувалася сіль. Грецькою вона називається "галіт". А Галичина, мабуть, також походить від того слова. Іронія в тому, що відмова від дорогого газу змусила повернутися до технології 13 століття, зробивши виробництво по-справжньому автентичним. У минулому люди спускалися під землю і піднімали ропу відрами. Сьогодні її викачують на поверхню насосом. По суті це єдине нововведення у виробництві дрогобицької солі, яке з'явилося тут за вісім століть. Випарюють її, як і раніше, за допомогою дров на великому вогні. Такої солі ніде більше немає. То нам її природа, сам бог дав! Це підприємство – найстаріше постійно діюче в Україні. На його території дев'ять пам'яток культури. Сьогодні дрогобицька солеварня – державне підприємство практично з нульовою рентабельністю. За рік тут видобувають 180 тонн солі зі сміховинним чистим прибутком близько 150 тисяч гривень.

Екскурсія, яку провів для нас пан Андрій, дала надію, що підприємство працюватиме як екскурсійний об'єкт, за нами йшла ще одна група туристів. Якби не сіль, Дрогобича , такого як сьогодні,не було б. Церква Юра, екскурсію в ній провела пані Леся, з'явився завдяки солеварам. Вони виміняли її на свою продукцію у 1656 році. У розібраному вигляді перевезли на волах з карпатського села Надіїв та зібрали знов. Храми, величні вілли і не тільки, все завдяки солі. Мусить Дрогобич вберегти підприємство, інакше сенс втрачає його герб.

Повертаючись додому, вклонилися пам'яті Героїв УПА, які віддали своє життя в бою з облавниками 9 січня 1945 року у Великій Горожанці. Вічна пам'ять.

Дякуємо  за ще одну можливість пізнання рідного краю.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь