Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

Ранньоквітучі весняні рослини

Дата: 01.03.2021 12:10
Кількість переглядів: 1895

Раннє тепло вже пробудило від сну перші ранньоквітучі квіти – підсніжники. Намагаючись скористатись першим теплом весняного сонця, квіти неабияк пожвавлюють зелені ландшафти, але, на жаль, не можуть уникнути пильної людської уваги.

Фото без опису

Стаючи жертвами квіткових браконьєрів, ранньоквітучі квіти зменшують свою чисельність та поширення, а тому занесені до Червоної книги України. Зокрема, це всі види підсніжників,  білоцвітів, майже всі види шафранів (крокусів), сну, рябчиків тощо.

За даними Всесвітнього фонду охорони дикої природи (WWF), незаконна торгівля об’єктами дикої флори та фауни посідає третє по прибутковості місце після торгівлі наркотиками і зброєю. Масова торгівля об’єктами дикої природи призводить до їх зникнення у природі. В такий спосіб багато естетично привабливих видів рослин і тварин (або цінних з інших причин) потрапляють до Червоної книги а потім, якщо їх нищення не припиняється – вимирають

Щовесни на території України і суміжних країн надзвичайно великих обсягів набуває торгівля первоцвітами - ранньоквітучими весняними рослинами. Важливо розуміти, що всі підсніжники, сон–трава, проліски, цикламени та крокуси України, Білорусі та Росії охороняються, тож не важливо, звідки їх привезли! Деякі вже знаходяться на межі повного знищення (наприклад цикламен Кузнєцова у природі зустрічається лише у Криму на площі менше 100 га). Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у незначних за площею місцезростаннях і до повного виродження а потім і вимирання популяції. Дуже часто первоцвіти знищуються з підземними частинами, що призводить до фізичного зникнення їх в місцях природного поширення.

       Першоцвітами називають низку видів дикорослих рослин, що квітнуть наприкінці зими та на початку весни: усі види підсніжників, цикламени, сон-трава, білоцвітники і крокуси (шафрани). Всі ці рослини знаходяться на межі зникнення і занесені до Червоної книги України, тобто за жодних обставин збір їх в природі та торгівля ними заборонені й повинні каратись законом. Дуже часто «підковані» торгівці кажуть, що не всі підсніжники в Червоній книзі, та це – неправда. Деякі навіть вигадують химерні аргументи до цього. Найпопулярніша «легенда» звучить так «Підсніжники з чотирма, п’ятьма пелюстками – червонокнижні, інші з – ні». Та це все неправда. Інші види ранньоквітучих рослин (проліски та ін.), що не занесені до Червоної книги, охороняються охоронними списками тих областей, на території яких зростають і їх збір також заборонений. Серед стрімко зникаючих рідкісних первоцвітів усі види підсніжників, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів й добре відома нам черемша або цибуля ведмежа

      Зірвані підсніжники гинуть за два дні. Тому для того, щоб довезти їх «свіжими», рослини виривають з корінням (бульбами). І більше вони не ростуть.

      Кожної весни в Україні зникає 20 мільйонів первоцвітів. Якщо так продовжувати, то зовсім скоро ми бачитимемо ці рослини лише на фото.

Фото без опису Фото без опису

      Згідно зі ст.90 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення (КУпАП) на порушників накладається штраф від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутих рослин. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, ст.88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.  Крім того, за кожну знищену червонокнижну ранньоквітучу рослину розмір компенсації за шкоду становить 1 мінімальну заробітну плату. 

Щороку в Україні проводиться кампанія "Первоцвіт", направлена на припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами. Вона починається ще у січні, із першими підсніжниками, а закінчується у кінці травня, коли відквітують останні конвалії. Після ж первоцвіту провадиться боротьба з літньою торгівлею.

Якщо ви бачите людину, яка продає первоцвіти, ви можете зробити продавцю зауваження, або ж зателефонувати за номером «102», повідомити про порушення. НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ!!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь