Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

Оголошення

Дата: 05.02.2021 11:20
Кількість переглядів: 491

Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття але й також існує й обовязок, повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків, зокрема такий обовязок закріплено в ст.51 Конституції України.

 

Обоязок піклування про батьків абсолютний і має вичерпний перелік обставини через дію яких діти звільняються від обов’язку утримувати своїх батьків якщо судом буде встановлено:

- мати, батько, що заявляють вимоги про надання їм утримання, ухилялися від виконання батьківських обов’язків, дочка, син можуть бути звільнені від обов’язку надавати їм утримання та обов’язку брати участь у додаткових витратах;

- мати, батько не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 3 роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків.

У виняткових випадках, наприклад відсутність у батьків будь-яких коштів для існування, тяжку хворобу тощо, суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більше як 3 роки.

Несплата аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 3 роки, підтверджується довідкою, виданою органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем у порядку, встановленому законом.

Яким чином сплачуються аліменти на утримання батьків?

Аліменти та інші додаткові витрати на утримання батьків можуть сплачуватися:

1. У добровільному порядку:

- повнолітні діти за власним бажанням виконують свої обов’язки щодо утримання непрацездатних батьків;

- батьки та діти можуть врегулювати свої відносини уклавши договір про сплату аліментів.

2. У судовому порядку:

- якщо повнолітні дочка, син не надають матеріальну допомогу добровільно, батьки мають право звернутися до суду.

Як це відбувається у судовому порядку?

Позовна заява про стягнення аліментів подається у порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням чи перебуванням відповідача або позивача.

До позовної заяви додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги (стягнення аліментів), наприклад:

- документи, що підтверджують доводи позивача про потребу в матеріальній допомозі (довідка з управління Пенсійного фонду про розмір пенсії, довідка з лікувальної установи про захворювання тощо);

- довідка про склад сім'ї;

- довідка про заробітну плату відповідача (у разі наявності) тощо.

Позов про стягнення аліментів може бути пред’явлений до одного з дітей, до кількох з дітей або до всіх дітей разом. У випадку пред’явлення позову до одного з дітей, суд за власною ініціативою має право притягнути до участі у справі інших дітей, незалежно від того пред’явлено до них позов чи ні.

За подання позовної заяви у справах про стягнення аліментів позивач звільняється від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Як встановлюється розмір аліментів?

Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

Розмір аліментів визначається в судовому порядку в залежності від матеріального та сімейного становища батьків та дітей. При цьому судом враховуються всі заслуговуючі на увагу інтереси сторін: непрацездатність батьків та їх потреба у матеріальній допомозі, матеріальне становище дітей, догляд дітей за батьками тощо.

Також до уваги приймається отримання батьками пенсії, державних пільг, субсидій, наявність в батьків майна, що може приносити дохід тощо.

Таким чином, в кожному конкретному випадку суд враховує всі види заробітку чи доходу як дітей так і батьків. В залежності від цих обставин і визначається розмір аліментів. На вибір способу визначення розміру аліментів можуть впливати різні обставини: мінливість і нестабільність доходу, проживання за кордоном, одержання частини доходу в натуральній формі тощо.

Які наслідки ухилення від утримання непрацездатних батьків?

За ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків законодавством передбачена кримінальна відповідальність.

Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків – карається:

1. штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн);

2. громадськими роботами на строк від 80-ти до 120-ти годин;

3. виправними роботами на строк до 1-го року;

4. обмеженням волі на строк до 2-х років.

Якщо особа, яка вже раніше була засуджена за такий злочин і знову ухиляється від сплати коштів на утримання батьків, то щодо неї може бути застосовано покарання у вигляді:

1. громадських робіт на строк від 120 до 240 годин

2. або виправних робіт на строк до 2-х років

3. або обмеження волі на строк від 2-х до 3-х років.

Крім того, дітям, які не бажають піклуватися про батьків, слід пам’ятати, що за рішенням суду вони можуть бути усунені від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вони ухилялися від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Додаткову інформацію ви можете знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103 та Пустомитівське бюро БПД Адреса 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35. тел.: 0673929700 або 0933311727; ел.поштаpustomyty@legalaid.lviv.ua (увага, на період карантину працюємо дистанційно)

 

 

Пільга на земельний податок: хто та як отримає?

Користувачі та власники земельних ділянок, а також власники земельних часток (паїв), за податковим законодавством з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою повинні сплачувати плату за землю. Суми земельного податку нараховують контролюючі органи.

Однак, Податковий кодекс України передбачає, що від сплати податку звільняються:

  • особи з інвалідністю першої і другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • фізичні особи, які визнані Законом постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зазначається, що для отримання пільги на сплату земельного податку особа має подати до контролюючого органу заяву довільної форми та документи, що посвідчують її право на пільгу.

Додаткову інформацію ви можетке знайти на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua/. Правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103 та Пустомитівське бюро БПД Адреса 81100, м. Пустомити, вул. Грушевського, 35. тел.:(03230) 41 008; моб.: pustomyty@legalaid.lviv.ua ( увага, на період каранину працюємо дистанційно)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь