Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

Продаж первоцвітів – порушення закону

Дата: 13.03.2020 10:12
Кількість переглядів: 515

Щовесни на території України  надзвичайно великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами. Практично усі наші первоцвіти охороняються або Червоною Книгою України або регіональними Червоними списками, а деякі вже знаходяться на межі повного знищення. Серед стрімко зникаючих рідкісних первоцвітів усі види підсніжників, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів й добре відома нам черемша або цибуля ведмежа.

Первоцвіти – це безцінний дар природи, перша посмішка весни. Ці рослини знаходяться на межі зникнення та занесені до Червоної книги України. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне. Квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні. Підсніжники, проліски, ряст, первоцвіт, шафран, цибуля ведмежа, конвалія, вовчі ягоди – це неповний перелік первоцвітів, що можна зустріти у наших лісах. Правда, є і не дуже помітні, невиразні, як, наприклад ожина волосиста чи копняк європейський. Але якщо придивиться уважніше, то і ці непомітні квіти по-своєму прекрасні, хоча б тим, що з’являються одним із перших та годують голодних комах, що прокинулись.

При зриванні стебла з трьома первоцвітами гинуть 45-60 цибулин, ушкоджуються сусідні рослини. А для того, щоб з насіння виросла повноцінна конвалія необхідно 7-8 років. За незаконний збір та продаж первоцвітів передбачена адміністративна відповідальність – накладання штрафних санкцій.

Відповідно до частини 1 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (справу про адміністративне правопорушення розглядає суд), за порушення порядку придбання, збуту об’єктів рослинного світу, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 510 грн.  до 1700 грн.  з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі  від 1700 грн. до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

Згідно з постановою Кабміну України №1030 від 07.11.2012 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить від 49 до 62 грн. за одну рослину.

     Первоцвіти може врятувати відповідальне ставлення населення. Для цього варто запам’ятати:

Не можна рвати первоцвіти у жодному випадку;

Продаж первоцвітів – порушення закону;

Купуючи червонокнижні квіти, ви стаєте співучасником злочину;
Побачили, що хтось збирає чи продає первоцвіти, звертайтеся до поліції;

Хочете помилуватися весняними квітами - відвідайте найближчий парк чи ліс, зробіть фото.

Пам’ятаймо – те, що ми залишимо чи не залишимо для наступних поколінь залежить від нашого вибору.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь