Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

Кабінет біології у сучасній українській школі

Дата: 17.02.2020 18:42
Кількість переглядів: 748

Біологічний кабінет в школі — це навчальний клас, де учні вивчають закони природи та взаємозв’язок людини з нею. Однак без належного обладнання та оснащення, що становлять матеріальну базу кабінету, неможливо використовувати ті нові форми і методи навчання, які, згідно з концепцією «Нової української школи» і реформи освіти в Україні, впроваджуються в практику, а також виконувати в повному обсязі лабораторні та практичні роботи, передбачені типовою програмою навчання.

Фото без опису

         Дитячі психологи приходять до висновку, що розумова праця школярів при вивченні біології  дещо схожа з науковою та творчою діяльністю науковців. Адже виконуючи лабораторні та практичні  завдання, школярі переосмислюють освоєні знання й самостійно визначають окремі закономірності та додаткові факти. Тому вислів: «Що чую — можу забути, що бачу — запам’ятовую, що роблю — розумію», -  є  основою роботи на уроках біології.    

         Міністерство освіти і науки України затвердило Типовий перелік засобів навчання та обладнання навчального і загального призначення для кабінетів природничо-математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів (наказ від 22.06.2016 № 704). Типовий перелік затверджено, щоб забезпечити єдині підходи і вимоги до рівня надання освітніх послуг природничо-математичного напряму та рівні умови здобуття освіти для всіх учнів, визначити загальні та спеціальні вимоги до матеріально-технічного обладнання кабінетів природничо-математичних предметів.

         Відповідно до розпорядження Львівської ОДА у 2019 році було виділено додаткову субвенцію місцевим бюджетам області у розмірі близько 15 млн. грн. Критерієм розподілу субвенції були досягнення учня у ІІІ - ІV етапах Всеукраїнських учнівських олімпіадах у 2018/2019 н. р. Отож, 22 школи Львівщини отримали  субвенцію на обладнання кабінетів природничо-математичного спрямування. Серед них і Щирецька ЗОШ №2 І – ІІІ ст. Щирецької ОТГ.

         За високі досягнення учня 11 класу Кузіва Богдана у ІІІ – ІУ етапах Всеукраїнської  учнівської олімпіади  з біології, за призові місця учнів школи у Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах, учителю біології              Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст. Даць О.С., було виділено кошти в сумі 800 тис.  гривень. Також на засадах співфінансування  виділено з місцевого бюджету Щирецької селищної ради ще 80 тис. на матеріально – технічне обладнання кабінетів природничого - математичного циклу. За отримані кошти  було придбано 3 інтерактивних комплекси, багатофункціональні пристрої, шафи, акустичну систему, комп’ютери, цифровий вимірювальний комплекс ІТ + лабораторію, комплект для дослідження стану навколишнього середовища "Еко-знайка",  мікроскопи, лупи,  мікропрепарати, стенди, моделі органів живих організмів, моделі – аплікації, гербарії, скелет людини, шкільні лабораторні набори, телескоп та ін.

         Оснащення шкіл необхідним шкільним обладнанням - дуже важлива складова якісного та успішного педагогічного процесу. Адже в сучасній школі учні отримують не тільки знання, а й займаються дослідницькими та науково – практичними роботами.

  Терещук А.В, начальник відділу освіти Щирецької селищної ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь