Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

Спільне минуле об’єднує

Дата: 09.08.2019 09:58
Кількість переглядів: 1344

З 19 до 26 липня 2019 р. у Щирці відбулася польсько-українсько-німецька зустріч молоді. Вперше зустріч юних партнерів з Єльч-Лясковіце, Щирця та Ґуденсберґа носила тристоронній характер. Усіх об’єднала тема мирного співіснування, а також спільне минуле. Так історично склалося, що містечко Щирець було багатонаціональним. На території Щирця проживали і мали добросусідські відносини українці, поляки, німці, євреї та представники інших національностей. Про це свідчать місця їхніх поховань. У Щирці є українські, польське, єврейське, німецьке кладовища.

Фото без опису

Перед другою світовою війною більшість мешканців щирецької колонії Розенберґ, як і інших колоній Галичини виїхали звідси, залишивши після себе все - школу, хати, стайні, колодязі та цвинтар.

В радянські часи поховання німців-євангелістів у Щирці зазнали руйнувань – тодішня влада воювала не тільки з усіма своїми живими ворогами, але також і з померлими та їхніми могилами.

Минулого року народилася ідея спорудження на німецькому цвинтарі пам’ятного знаку. Цей знак розповідав би усім, хто і коли тут похований. Це відкрило би багатьом людям забуту сторінку історії Щирця.

Спільними зусиллями міста Ґуденсберґа, Щирця та Комітету допомоги галицьких німців було виготовлено гранітну таблицю та встановлено камінь на спеціально підготовлений  фундамент.

Молоддю трьох партнерських міст Ґуденсберґа, Щирця, Єльч-Лясковіце проведено прибирання могил, відкопано скинуті вандалами деякі надмогильні хрести та камені.

Енергію дітей скеровували у потрібне русло їхні керівники Ебергардт Кеттліц, Уве Кіфер, Ксаверій Пісьняк, Ірина Микитка.

Фіналом робіт стало освячення пам’ятки.

На урочистості разом з дослідником німецьких колоній Гансом-Крістіаном Гайнцом прибуло багато представників Комітету допомоги галицьких німців з Німеччини та України. Також прибула з Німеччини родичка похованих тут предків пані Штайнманн.

На відкриття було запрошено священиків усіх парафій Щирця. Католицький священик о.Владислав та греко-католицький о.Тарас освятили пам’ятник та спільно з усіма присутніми помолились на могилах. Молитви звучали трьома мовами – польською, українською та німецькою.

Щирецький селищний голова Олег Василишин подякував усім, хто долучився, за спільну працю, спільну молитву. Тільки так, пам’ятаючи минуле, можна будувати спільне мирне майбутнє.

 

На таблиці поруч з хрестом викарбувано:

 

«Тут спочивають у Божому мирі померлі німецької євангелістської громади Розенберґ та міста Щирець, 1786-1939

Hier ruhen in Gottes Frieden die Verstorbenen der deutschen evangelischen Gemeinde Rosenberg und der Stadt Schtschyrez, 1786-1939

Встановлено містами Ґуденсберґ і Щирець та «Комітетом допомоги Галицьким німцям» на зустрічі польської, української та німецької молоді з міст Єльч-Лясковіце, Щирець та  Ґуденсберґ  у липні 2019 року на пам’ять про мирне співіснування

Errichtet von den Städten Schtschyrez und Gudensberg und dem Hilfskomitee der Galiziendeutschen e.V. bei der Jugendbegegnung von polnischen, ukrainischen und deutschen Jugendlichen aus den Städten Jelcz-Laskowice, Schtschyrez und Gudensberg im Juli 2019 zur Erinnerung an das friedvolle Zusammenleben

Wzniesiono staraniem miast Szczyrec i Gudensberg oraz Komitetu Pomocy Niemcom Galicyjskim  na spotkaniu polskiej, ukrainskiej i niemieckiej mlodziezy z miast Jelcz-Laskowice, Szczyrec i Gudensberg, w lipcu 2019 r., dla upamietnienia pokojowego wspólistnienia»

 

Володимир Попович



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь