Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

ЗВІТ ВІДДІЛУ ОСВІТИ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ЩИРЕЦЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЗА 2018 РІК

Дата: 14.03.2019 09:44
Кількість переглядів: 1333

У 2018 році відділ освіти виконавчого комітету Щирецької селищної ради забезпечував діяльність навчальних закладів, виходячи з фактичних обсягів фінансування освіти з державного та місцевого бюджетів.  У 2018  році в селищній раді функціонувало 8 закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) з яких: 3 НВК І-ІІ ступенів , 1 ЗЗСО - І ступеня та 2 ЗЗСО І-ІІ ступенів. В смт Щирець функціонує Опорний заклад Щирецька ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа і Щирецька ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів. А також 2 заклади дошкільної освіти: Заклад дошкільної освіти №1 смт Щирець та Заклад дошкільної освіти №2 смт Щирець.

 

Дошкільна освіта – найважливіша складова безперервної освіти

 Заклади дошкільної освіти (ЗДО) відвідують 231 дитина, що становить 62% від загальної кількості дітей віком від 3 до 6 років. Відкриті короткотривалі дошкільні групи при НВК дали змогу охопити дошкільною освітою 25 дітей 5 річного віку.

Навчально-виховний процес з дітьми дошкільного віку забезпечують 18 вихователів та 13 помічників вихователів. Органом місцевого самоврядування, керівниками навчальних закладів проведено відповідну роботу щодо організації харчування дітей. Рішенням сесії Щирецької селищної ради визначено перелік категорій дітей, які користуються  пільгами щодо оплати за відвідування ЗДО.

Заклади дошкільної освіти  підключені до мережі швидкісного інтернету.

Завдяки участі та перемозі у обласному конкурсі мікропроектів місцевого розвитку в ЗДО№1 смт Щирець проведено капітальний ремонт даху.

 

Загальна середня освіта

У Щирецькій селищній раді збережено мережу  закладів загальної середньої освіти. У 2018 році на сесії Щирецької селищної ради розглядалось питання щодо  реорганізації Сердицького НВК І-ІІ ступенів, але депутати не підтримали.     

Необхідною умовою здійснення заходів з оптимізації мережі є забезпечення організованого підвезення учнів та педагогічних працівників до місць навчання та у зворотному напрямі. З цією метою селищною радою у 2018 році було придбано 1 шкільний автобус «АТАМАН»  (вартість 1 млн.750 тис. грн.), який закріплено за Опорним закладом Щирецька ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа.  Організовано підвезення для 57 учнів та 10 вчителів. Певна кількість учнів доїжджає  до ЗЗСО громадським транспортом ,  з батьками.  Для відділу освіти і місцевої влади буде пріоритетним завданням забезпечення організованого підвезення учнів у наступному році.

У 8 закладах навчається  1198 учнів.  Атестат про повну загальну середню освіту отримали 46 учнів, 1  випускник нагороджений  срібною медаллю.

До першого класу 1 вересня 2019 року зараховано 156 дітей, які здобуватимуть повну загальну середню освіту 12 років.  Для впровадження реформи Нової української школи вчителі  пройшли курси підвищення кваліфікації щодо навчання в 1 класі НУШ.  Учнів забезпечено підручниками на 100%. Щоб створити новий освітній простір придбано нові меблі, комп’ютерну техніку, оргтехніку, мультимедійне обладнання, дидактичні матеріали на загальну суму 587 тис. 079 грн., з яких: 460 тис. 529 грн кошти з державного бюджету, 126 тис. 550 грн. з бюджету громади.

У 2018 році за кошти державного бюджету  отримано підручники для учнів 5 і 10 класів.

Середня наповнюваність класів у смт Щирець становить 22 учні у сільських школах – 9 учнів. Вартість навчання одного учня в місяць напряму залежить від кількості учнів у школі, наприклад: Опорний заклад Щирецька ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа - 1324 грн. в місяць на одного учня, Ланівська ЗОШ І-ІІ ступенів -3365 грн. відповідно.

У 2018 році  учні 10-11 класів здобувають профільну освіту за трьома профілями ( математичний,  української філології, історичний ) у двох ЗЗСО, загалом 181учень .

Невід’ємною складовою сучасного навчально-виховного процесу є психологічний супровід учнів. У  ЗЗСО І-ІІІ ступенів працюють 2 практичних психологів, які мають окремі кабінети. Вони здійснюють психологічний супровід учнів у своїх закладах, а також учнів з особливими освітніми потребами.

З вересня 2018 року у Соколівському НВК І-ІІ ступенів та Дмитрівській ЗОШ І-ІІ ступенів функціонує два класи з інклюзивною формою навчання для дітей з особливими освітніми потребами.

 

Комп’ютеризація

 Заклади загальної середньої освіти  забезпечено 76 одиницями комп’ютерної техніки, з них придбано протягом 2018 року – 10. У ЗЗСО функціонує 5 навчальних комп’ютерних комплексів, з них 1 у сільському  закладі ЗСО, 4 – у міських. 8  закладів загальної середньої освіти підключено до мережі Інтернет і користуються електронним зв’язком. 

Вагомою складовою інформаційного простору навчального закладу є шкільний сайт як електронний представник школи в мережі Інтернет. Його створення – це перший крок до відкритості шкільного навчально-виховного процесу, що сприяє приверненню уваги громадськості, батьків до питань формування і реалізації освітньої політики школи. В інформаційному освітньому просторі системи освіти важливим є оприлюднення діяльності ЗЗСО на сайті та в соціальних мережах. 

 

 

Педагогічні кадри

У закладах загальної середньої освіти  працює 156 педагогічних працівників, з них: «Спеціаліст вищої категорії » - 81,  «Спеціаліст першої категорії» – 22, «Спеціаліст другої категорії» – 13. Звання «учитель-методист» мають 8 вчителів, «старший вчитель» - 40.

Навчальні заклади укомплектовані педагогічними кадрами на 100%, розстановка їх умотивована і раціональна, здійснюється з урахуванням творчих здібностей і побажань педагогів. У структурі педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів за кваліфікаційними категоріями спостерігаються позитивні тенденції.

Актуальною для громади є проблема вікового складу педагогічних кадрів, особливо у сільській місцевості. Упродовж останніх п’яти років спостерігається тенденція, щодо старіння педагогічних кадрів. Кількість працюючих педагогічних працівників пенсійного віку  на сьогоднішній день становить 35 осіб.

 

Методична робота.

На початку 2018-2019 навчального року при відділі освіти  була створена науково-методична рада. До складу ради увійшли представники з  навчальних закладів, а саме: голова- Когут Н.О., головний спеціаліст відділу освіти, Романів Г.Р., заступник з навчально-виховної роботи Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа, яка відповідає за організацію роботи вчителів природничого циклу,  інформаційні новини МОНу; Соколова В.І., заступник директора з навчально-виховної роботи Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів,  відповідає за роботу  психологічної служби; Смоляк М.М., заступник директора з навчально-виховної роботи Горбачівського НВК І-ІІ ступенів, яка відповідає за роботу естетичного напрямку; Голова Р.С., вчитель фізичної культури Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів, відповідає за спортивно-масову роботу та патріотичне виховання; Перервіна О.М., вчитель інформатики Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів, відповідає за інформаційний простір; Глуховецька М.Л., учитель української мови і літератури Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа, відповідає за методичний супровід учителів української мови та літератури; Басюк О.Я., вчитель історії Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа, відповідає за  правове виховання та курує методичним об’єднанням вчителів історії та правознавства;  Хлібун І.Д. вчитель  початкових класів Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа, відповідає за початкову школу та впровадження НУШ;  Мандзик Т.В., заступник директора з виховної роботи Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа та Доскоч Г.В., Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів, відповідають за організацію виховної роботи та роботу з учнівською молоддю; Луців О.В., директор Соколівського НВК І-ІІ ступенів, відповідає за роботу з дошкіллям. Методична рада створена з метою  управління науково-методичним і методичним забезпеченням освітнього процесу в громаді. Науково-методична рада  проводить обмін документацією, методичними розробками, делегаціями вчителів з іншими навчальними закладами громади та району, організовує спільні заходи науково-методичного та навчально-виховного характеру.

Основними напрямками роботи у 2018-2019   навчальному році є:

 - Систематичне інформування про нові методичні рекомендації, публікації по змісту і методиці навчально-виховної роботи, глибоке вивчення відповідних нормативних документів.

- Впровадження досягнень передового педагогічного досвіду. В першу чергу  вчителів, які атестуються.           

- Участь учителів у різноманітних конкурсах, дослідницьких проектах,  навчальних семінарів. Запровадження нових традицій серед закладів освіти щодо проведення масових заходів з учнями та участі в навчальних проектах  вчителів, тощо.

-Інформування про роботу закладів освіти на сайті Щирецької селищної ради.

- Підвищення рівня активності учнів у спортивно-масових та  військово-патріотичних, туристичних заходах. Належна підготовка  команди  на військово-патріотичні змагання « Сокіл» Джура.

 

Невід’ємним напрямом роботи освітньої галузі є робота з обдарованими дітьми. Протягом листопада – грудня 2018 року проходили шкільний та районний етапи учнівських олімпіад з навчальних предметів. За результатами шкільного етапу   у районній олімпіаді брали участь 45 учнів. Це учні, які  за результатами шкільного етапу набрали 50% і більше балів від максимально можливих. В районному етапі брали участь учні лише з двох шкіл: Опорного закладу Щирецької ЗОШ 1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа  та Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів. З інших шкіл учні показали низький рівень знань. Питання підготовки учнів до олімпіад та рівень їх навченості обговорювався на нараді керівників. Всього цього року громада має  26  призерів з різних дисциплін.   І  місце посіли учні  на районній олімпіаді з  математики, біології, фізики, екології, інформаційно-комп’ютерних технологіях (ІКТ). Це діти: Хомин В., учень 10 класу Опорного закладу Щирецької ЗОШ  №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа (математика); Кузів Б., учень 10 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів (біологія); Василенко Р., учень 10 класу Щирецької ЗОШ №2  І-ІІІ ступенів (фізика); Михайлів Б.,учень 10 класу та Фединяк В., учень 8 класу Опорного закладу Щирецьклої ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України  Богдана Ільківа (ІКТ); Вітер В., учениця 10 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів (екологія).  ІІ місце зайняли: Дейнека В., учениця 11 класу Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа (німецька мова); Михайлів Б., учень 10 класу Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа (фізика); Лев А., учень 11 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів (історія), ІІІ місце в районі  посіли: Денисенко С., учениця 8 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів (англійська мова), Хомин В., учень 10 класу Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа (англійська мова); Стецура Н., учениця 11класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів (німецька мова), Денисенко С., учениця 8 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів (німецька мова), Хомин В., учень 10 класу Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа); Лисецький В., учень 9 класу Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа (німецька мова); Журкевич Я. учениця 8 класу Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа (християнська етика); Ільків А., учень 9 класу Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа (трудове навчання); Штаблава Х., учениця 7 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів (фізика); Денисенко С., учениця 8 класу  Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів (українська мова); Деда О., учень 9 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів (історія); Федевич О., учень 10 класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів (географія). У конкурсі знавців української мови імені П.Яцика призерами стали: Грушевська М., учениця 4 класу, Саплева В., учениця 5 класу, Клим О., учениця 6 класу  Опорного закладу Щирецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа та Штаблава Х., учениця 7 класу, Денисенко С., учениця 8класу Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів.

Протягом листопада-січня проводився всеукраїнський конкурс «Учитель року - 2019» у номінаціях: «Географія», «Основи здоров’я», «Вчитель інклюзивного класу» та «Викладач предмету «Захисту Вітчизни».

Громаду на області представили у номінації  «Георгафія»  учителі: Сениш Л.Я., Шаравара Л.Я. (Щирецька ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів) та Гордєєва Н.В., учитель Соколівського НВК І-ІІ ступенів. У номінації «Основи здоров’я» брали участь учителі Даць О.С. та Колодій І.Д., (Щирецької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів). На жаль призових місць немає. Рівень підготовки  до конкурсу був невисокий. Основна причина - недостатня практика використання на уроках мультимедійних засобів навчання. Школи не мають швидкісного інтернету, відсутні  технічні засоби на уроці (стаціонарний комп’ютер, мультимедійні дошки, проектори). Зазвичай вчитель приносить на урок власний ноутбук з підготовленою напередодні інформацією чи презентацією. Не кожен вчитель має створений власний блог.

Протягом 2018 року з учнями проводились масові заходи, конкурси, змагання. З метою популяризації читання серед учнівської молоді спільно з відділом культури, молоді, спорту та інформаційної політики із залученням сільських бібліотек  протягом літа 2018 було проведено конкурс «Найактивнішого читача літа».  У ньому взяли участь  45 учасників віком від 6 до 16 років.

 З метою відзначення Дня захисту дітей та в рамках літнього оздоровлення відділ освіти  провів спортивно-туристичні збори серед учнів 7-8 класів шкіл громади.  Головна мета: навчити дітей користуватися туристичним спорядженням, долати смугу перешкод, популяризація туризму, здорового способу життя, вміння надавати першу медичну допомогу, працювати в команді, знати природу та історію рідного краю. У змаганнях  взяли участь 84 школярі із 8 навчальних закладів. Це добра  альтернатива комп’ютерним іграм та поширенню поганих звичок серед підлітків.  Проблемою  є відсутність туристичного спорядження, немає своїх фахівців з різних видів туризму.  Розвиток цього напрямку має великі перспективи.

 З метою вшанування 100-річчя з дня народження В.Сухомлинського  у 2018 році було здійснено поїздку у с. Павлиш -  батьківщину педагога. Взяли участь педагоги з Ланівської ЗОШ І-ІІ ступенів, Соколівського НВК І-ІІ ступенів, Дмитрівської ЗОШ І-ІІ ступенів, ЗДО №1смт Щирець.

На нараді керівників закладів освіти обговорювалось питання  про активність учнів та вчителів, їх рівень самоосвіти. Усі ці зауваження будуть враховані при  атестації вчителів.

         До дня працівника освіти цього року було виділено коштів 68650 тис. грн.., що складає 65 % від посадового окладу. Моральне заохочення отримали  39 учителів. З них: Подяками МОН України було нагороджено 3 педагогів, грамотами ДОН ЛОДА – 8 вчителів, грамотами відділу освіти 18 учителів; грамотами Щирецької селищної ради 10 освітян.

 

Організація відпочинку і оздоровлення учнів

Влітку 2018 року на базі загальноосвітніх навчальних закладів громади працювали 4 пришкільні табори з 4- годинним денним перебуванням дітей  без харчування. Всього відвідали пришкільні табори  295 дітей. Були організовані  табори при Опорному закладі Щирецькій ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа, Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів, Горбачівському НВК І-ІІ ступенів та Соколівському НВК І-ІІ ступенів.  До відпочинку і оздоровлення  були залучені діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, діти учасників АТО. Для дітей пільгових категорій було організовану безкоштовну поїздку у музей. Протягом оздоровлення діти відвідали музеї Львова та області, ходили на піші екскурсії,  відділ освіти   організував спортивно – туристичні збори  на території селищної ради, проходив  квест  «Історія Щирця». 

 

Харчування

У закладах загальної середньої та дошкільної освіти громади організовано харчування для усіх учасників навчально-виховного процесу. Рішенням сесії Щирецької селищної ради виділено  кошти для харчування  дітей пільгових категорій, а саме:  учні 1-4 класів з малозабезпечених сімей; діти-сироти; діти з особливими освітніми потребами;  діти   учасників АТО.   Гаряче харчування організовано у  трьох школах: Опорному закладі Щирецька ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа; Щирецькій ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів та Горбачівському НВК І-ІІ ступенів та обох ЗДО. В решті закладів організовано харчування буфетною продукцією.  

 

Покращення  матеріальної  бази  ЗЗСО

У період літніх канікул проведено поточні ремонти у ЗЗСО, для  цього з місцевого бюджету виділено 22,5 тис. Ремонти виконувались працівниками закладів та батьками учнів.

Завдяки участі у обласному конкурсі мікропроектів місцевого розвитку вдалося замінити систему опалення у Соколівському НВК І-ІІ ступенів і провести капітальний ремонт трьох санвузлів у Опорному закладі Щирецька ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів імені Героя України Богдана Ільківа.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь